Green care -päivät 2016

Tämän vuotuiset Green care -päivät 15.-16.9.2016 järjestetään Rantasalmella Linnansaaren kansallispuiston äärellä, Saimaannorpan kotivesillä. Saavuin paikalle illansuussa keskiviikkona junalla Tampereelta Pieksämäen ja Varkauden kautta. Junamatka meni mukavasti tehden Osaran opintojeni näyttökokeeseen liittyvää omavalvontasuunnitelmaa. Loppumatkalla Varkaudesta Rantasalmelle hotelli Järvisydämeen tuli kannatettua paikallista leppoisaa taksiyrittäjää.

green care päivät 2016, green care
norppaveistos hotellin pihalla
green care päivät 2016, green care, norppa
norppatietoutta Linnansaaresta

Olen ensimmäistä kertaa elämässäni Rantasalmella, hienolta näyttävät järvimaisemat myös täälläpäin Suomea. Varsinaiset Green care -päivät alkavat huomenna torstaina. Päivien juontajana toimii ”sienilähettiläs” Saimi Hoyer. Paljon mielenkiintoista on luvassa seuraavan kahden päivän ajan. Kerron lisää huomisen päivän jälkeen.

saimaannorppa

Saimaannorpan kotivesiä

Torstaina mielenkiintoisin puhuja oli psykiatrian erikoislääkäri Kirsti Sikkilä, joka kertoi ”miksi maaseutuavusteinen toiminta on tärkeää kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille”. Sikkilä työskentelee yhteistyössä muun muassa Isokummun lammastilan luontohoivapalveluissa Sievissä. Sikkilä toi luennossaan esiin muun muassa tutkimustuloksia luonnosta hyvinvoinnin lähteenä. Esimerkiksi brittiläisessä tutkimuksessa (Mitchell 2013) on havaittu, että paljon ulkona liikkuvilla ihmisillä on 50 % vähemmän lieviä mielenterveysongelmia. Luontohoiva, luonnossa toimiminen edistää psyykkistä hyvinvointia muuan muassa kohottamalla omanarvontuntoa ja kehittämällä toiminnallisia taitoja. Liikunnan on myös todettu auttavan masennukseen samalla tavalla kuin lääkitys.
Luontohoivassa tulee myös muistaa huomioida eläinavusteisuuden mahdollisuudet. Eläimet voivat olla myös apuna tunteiden ilmaisussa ja kokemisessa. Eläin mahdollistaa usein merkityksellisen vuorovaikutuksen. Koiran avulla on myös esimerkiksi saatu kontakti vaikeaa dementiaa sairastaviin potilaisiin (Lunden 2010).

luonnon hyvinvointivaikutukset, luontohoiva, luontovoima

Osallistuin iltapäivällä luontolähtöisen itsehoidon harjoitukseen. Harjoituksessa olimme luonnossa ja keskityimme eri aistien havainnointiin ja tietoiseen läsnäoloon. Harjoitus muistutti itseänikin siitä, kuinka tärkeää on rauhoittaa välillä mielensä, keskittyä hengittämään ja olla läsnä juuri siinä hetkessä missä on.

läsnäolo, mindfullness

Perjantaina saimme kuulla muun muassa Elina Vehmastoa Luonnonvarakeskuksesta. Hän kertoi tulevista  Green care -laatumerkeistä. Laatumerkit tullaan jakamaan sekä luontohoivan että luontovoiman laatumerkkeihin. Merkkien tarkoituksena on, että Green care -palvelutoiminta erottuu myönteisenä, laadukkaana ja vastuullisena palvelutoimintana potentiaalisille asiakkaille. Merkkien haku avataan tammikuussa 2017. Ennen tätä muokataan muun muassa edellistä Green care -työkirjaa, varmistetaan koulutuskysymyksiä ja tarkennetaan osaamiskriteereitä. Itse odotan suurella mielenkiinnolla haun avaamista. Laatu on aina ollut merkittävässä asemassa kaikissa omissa töissäni. Olen itse aikanaan suorittanut prosessijohtamisen asiantuntijaohjelman, jossa laatu ja laadun kehittäminen olivat merkittävässä asemassa. Olen myös ohjannut kahta pienyrittäjää laatukäsikirjan tekemisessä.

Laatuun liittyen erittäin tärkeän ja kiinnostavan esityksen  omavalvonnasta piti myös vammais- ja vanhuspalvelujen johtaja (ESSOTE) Niina Kaukonen. Hänen sanomansa voisi kiteyttää, että ”omavalvonta on sisäistä yrittäjyyttä ja hyvä kehittämisen työväline, käytännössä se ohjaa oikeaan määrään työtä, oikean laatuiseen työhön, ja oikealla asenteella tehtyyn työhön asiakkaan hyväksi, asenne ratkaisee aina”.

Kuulimme myös kuulumisia Britanniasta, vieraana  oli Robin Asquith Care farming UK:sta. Hän kertoi, että Ison-Britannian ja Pohjis-Irlannin alueella on noin 240 hoivafarmia. Hoivafarmi toiminta sopii esimerkiksi oppimisvaikeuksista kärsiville, mielenterveyskuntoutujille, syrjäytyneille nuorille, päihdetaustaisille, aikuisille rikoksentekijöille, dementikoille. Hoivafarmin hyödyt syntyvät kolmen peruselementin yhteisvaikutuksesta; luonnollinen ympäristö, tarkoituksenmukaiset aktiviteetit ja yhteisöllisyys. Hoivafarmi toiminta on herättänyt myös innostusta terveys- ja sosiaalihuollon integrointiin.

Tämä terveys- ja sosiaalihuollon integrointi on mielestäni juuri asian ydin, joka tulisi myös Suomessa huomioida viimeistään Soten astuessa voimaan. Eli se, että rahoitus palveluihin ja asiakkaan hyväksi tulisi samasta rahakirstusta, eikä kuten nykyisin, että psykiatri toteaa green care -lähtöisen toiminnan olevan kuntoutujalle hyväksi, mutta kuntoutuja ei voi osallistua häntä palvelevaan toimintaan, koska euroja ei löydy sosiaalipuolen rahakirstusta.

Kaiken kaikkiaan Green care -päivät 2016 olivat erittäin antoisat ja herättivät todella runsaasti ajattelemisen aihetta ja ideoita. Kunhan vaan rahakirstunpäälläistujiltakin löytyisi myötämielistä asennetta ja halua lähteä mukaan tuottamaan hyvää oloa, kuntoutumista, huolenpitoa ja yhteisöllisyyttä green care:n avulla, sitä tarvitaan koko Suomessa.

green care, green care laatumerkki, hoivafarmi, sote, Luke

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s