Toimintaa ja tapahtumia

Talven 2022 retket järjestetään tilauksesta koronarajoitukset ja lumitilanne huomioiden. Ota yhteyttä ja kerro minkälaisesta talviretkestä olisit kiinnostunut. Tarjolla on esimerkiksi metsäkävelyä, lumikenkäretkiä, makkaranpaistoa ja nokipannukahveja nuotiolla. Hiihtolomaviikoilla mahdollisesti lumikenkiä vuokrattavissa Seitsemisen luontokeskuksella (riippuu luontokeskuksen remonttiaikataulusta). Katso lisätietoja Facebookista FB LuontoLeena tai kysy sähköpostilla luontoleena@gmail.com.
Alla on esimerkkejä Seitsemisen kansallispuistossa järjestettävistä retkistä.

seitsemisen kansallispuisto seitseminen luontoretki Metsän lumo -retki aikuisille
Retken sisältö: Opastetulla retkellä tutustumme Harjupolun 5 km mittaisen rengasreitin monimuotoiseen luontoon. Patikoinnin ohessa teemme hyvinvointia lisääviä Metsämielen rentoutumis- ja keskittymisharjoituksia.
Lopuksi nautimme nokipannukahvit nuotion ääressä.
Retken kesto: noin 3 tuntia.
Retken tavoite: Retken tavoitteena on lisätä luontotuntemusta sekä virkistyä ja herätellä aisteja luonnonmateriaaleilla.
Varusteet: Hyvät retkeilyjalkineet, sään mukainen asu, juomapullo.
Retken hinta: 35 eur/hlö, sisältää opastuksen, nokipannukahvit ja alv 24%. Kysy tarjousta ryhmälle.
Järjestetään tilauksesta aikajaksolla kesäkuu-elokuu. Ryhmäkoko 5-12 hlöä.

lasten luontoretki perheen luontoretkiMetsän siimes -retki koululaisille ja lapsiperheille
Retken sisältö: Opastetulla retkellä tutustumme Runokankaan 2 km mittaisen rengasreitin monimuotoiseen luontoon. Perehdymme kasveihin, sammaliin, eläimiin ja metsätyyppeihin. Lapsille on omia luontotehtäviä. Lopuksi nautimme nokipannukahvit nuotion ääressä.
Retken kesto: noin 2 tuntia.
Retken tavoite: Retken tavoitteena on luontotuntemuksen lisääminen sekä mukava yhdessäolo perheen kesken.
Varusteet: Hyvät retkeilyjalkineet, sään mukainen asu, tarvittaessa juomapullo.
Retken hinta: 25 eur/hlö, lapset alle 15-v aikuisen seurassa 5 eur, sisältää opastuksen, nokipannukahvit tai mehun ja alv 24%. Kysy tarjousta ryhmälle ja koululaisille.
Järjestetään tilauksesta aikajaksolla kesäkuu-elokuu. Ryhmäkoko 5-12 hlöä. Koululaisryhmien ryhmäkoko sovitaan erikseen.

kovero luontoretki seitseminen luonto-opas sieniretki yrttikurssiKoveron maasto-opastukset aikuisille
Opastettu luonnontuoteretki aikuisille Koveron perinnetilan ympäristössä.
Retki sisältää opastusta luonnontuotteisiin sesongin mukaan (sienet/villiyrtit). Lopuksi nautimme nokipannukahvit nuotion ääressä (ei metsäpalovaaran aikana).
Retken tavoite: Retken tavoitteena on oppia perusteita villiyrttien tai sienten tunnistamisesta ja keräämisestä sesongin mukaan. Huomioi, että villiyrttejä ei voida kerätä mukaan kansallispuiston alueella.
Retken kesto: noin 2-3 tuntia.
Varusteet: Hyvät retkeilyjalkineet, sään mukainen asu, juomapullo. Sieniretkelle kori ja sieniveitsi.
Retken hinta: 35 eur/hlö, sisältää opastuksen, kirjallisen materiaalin, nokipannukahvit ja alv 24%. Kysy tarjousta ryhmälle.
Järjestetään tilauksesta aikajaksolla kesäkuu-elokuu. Ryhmäkoko 5-12 hlöä.

Koveron perinnetilalle järjestetään opastuksia ryhmille. Kesto noin 1 t. hinta 75 eur (sis. alv 24%)

multiharju seitseminen aarnimetsä luontoretkiAarnimetsän aarteet -retki
Retken sisältö: Opastetulla retkellä Seitsemisen sydämeen tutustumme Multiharjun aarnimetsän monimuotoiseen luontoon, vanhan metsän kasveihin ja lajeihin. Reitin pituus on noin 5 km. Patikoimme Koveron perinnetilalta Multiharjuun, jossa kierrämme Multiharjun aarnipolun ja palaamme takaisin Koverolle. Lopuksi nautimme nokipannukahvit nuotion ääressä (ei metsäpalovaaran aikana).
Retken kesto: noin 3 tuntia.
Retken tavoite: Retken tavoitteena on tutustua vanhan metsän monimuotoisuuteen, lisätä luontotuntemusta sekä virkistyä ja rauhoittua.
Varusteet: Hyvät retkeilyjalkineet, sään mukainen asu, juomapullo.
Retken hinta: 35 eur/hlö, sisältää opastuksen, nokipannukahvit ja alv 24%. Kysy tarjousta ryhmälle.
Retki on tarkoitettu aikuisille ja lapsille 10-vuotiaasta ylöspäin.
Järjestetään tilauksesta aikajaksolla kesäkuu-elokuu. Ryhmäkoko 5-12 hlöä.

Esteetön luontoretki Soljasten suoluontoon

Luontoretkellä kuljemme Seitsemisen Saari-Soljasen keittokatokselta esteetöntä, leveää polkua ja pitkospuita kohti Kirkas-Soljasen katselulavaa ja takaisin. Tutustumme Soljasten monipuoliseen suoluontoon ja sen lajeihin. Matka etenee rauhallisesti ja pidämme tarvittaessa taukoja. Pysähdymme pidempään katselulavalla, jossa on mahdollisuus istua ja aistia suoluonnon henki. Reitin pituus on yhteensä noin kilometri. Lopuksi teemme jokaiselle soveltuvia Metsämieliharjoitteita ja nautimme nuotion ääressä nokipannukahvit.
Retki soveltuu pyörätuolilla, rollaattorilla, tukisauvoilla tai muulla apuvälineellä liikkuvalle. Kohteessa on esteetön kuivakäymälä.
Retken kesto: noin 3 tuntia.
Retken tavoite: Retken tavoitteena on lisätä luontotuntemusta, rauhoittua ja virkistyä.
Varusteet: Omat apuvälineet liikkumiseen, sään mukainen asu, juomapullo.
Retken hinta: 35 eur/hlö, sisältää opastuksen, nokipannukahvit ja alv 24%. Mahdollisen avustajan mukanaolo sisältyy hintaan. Kysy tarjousta ryhmälle.
Järjestetään tilauksesta aikajaksolla kesäkuu-elokuu. Ryhmäkoko 5-12 hlöä.
IMG_5843

Metsämieli  metsämieliharjoitusMetsämieli -retki
Lähde mukaan kaksituntiselle Metsämieli -retkelle. Retki sisältää patikointia ja luonnossa tehtäviä luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuvia Metsämieliharjoitteita, joita ohjaa koulutettu Metsämieli -vetäjä. Metsämieliharjoitteilla syvennetään itsetuntemusta, rentoudutaan ja virkistäydytään. Retken lopussa teemme nuotion ja nautimme nokipannukahvit. Retki ei sovellu lapsille eikä liikuntaesteisille.
Retken kesto: noin 2 tuntia.
Retken tavoite: Retken tavoitteena on rentoutua ja virkistyä.
Varusteet: Sään mukainen asu, juomapullo.
Retken hinta: 35 eur/hlö, sisältää ohjauksen, nokipannukahvit ja alv 24%.  Kysy tarjousta ryhmälle.
Järjestetään tilauksesta aikajaksolla kesäkuu-elokuu. Ryhmäkoko 5-12 hlöä.

Lisätietoja koskien kaikkia retkiä: Retkillä on säävaraus, kaatosateessa retkiä ei toteuteta. Lisäksi nuotion osalta huomioidaan mahdollinen metsäpalovaara. Järjestäjällä on vastuuvakuutus, osallistujat huolehtivat itse muista tarvittavista vakuutuksista. Osallistujat järjestävät itse kuljetukset retkipaikoille. LuontoLeenalla on mahdollisuus kuljetukseen henkilöautolla neljälle hengelle. Kysy tarvittaessa lisää.
Retkiä voidaan myös räätälöidä toiveiden mukaisesti muuallekin Pirkanmaalle, esimerkiksi Helvetinjärven kansallispuistoon Helvetinkolulle ja myös nuotioruokailuja voidaan järjestää. Lisätiedot: luontoleena@gmail.com

Menneitä tapahtumia

Pirkan kylien Hiiltä sitovat kylät -hanke tilasi villiyrttikurssin 26.5.2020. Kurssi pidettiin kahdessa osassa Ala-Toikon tilalla Kurun Parkkuussa. Villiyrtti sesonki oli parhaimmillaan ja löysimme mm. vuohenputkea, maitohorsmaa, nokkosta, peltokanankaalta, poimulehteä, mesiangervoa, pelto-orvekkeja, käenkaalta, kallioimarretta, kuusenkerkkiä ja pakuria. Tilan emäntä Minna tarjosi lopuksi meille pihlajansilmuista tehtyä aromikasta juomaa. Kiitos vielä kurssilaisille, järjestäjälle ja Pirkan kylille.
Kuvat on ottanut Heidi Hallongren.

yrttikurssi parkkuu pirkan kylät villivihannes villiyrtti

syyslomaohjelma Seitseminen kuva

syyslomaohjelma Seitseminen 2

14.9.2018 LuontoLeena ja Voimatassu järjestivät Green Care menetelmäkoulutusta Tampereella UKK-instituutissa.

työhyvinvointi tyhy tyhy luonto
12.9.2018 LuontoLeena oli mukana työhyvinvointimessuilla Tampereella, kiitokset GreenCareLabille ja muillekin samalla messuosastolla olleille yrittäjille!

 

8.9.2018 LuontoLeenan ja Rikosseuraamuslaitoksen Green Care hanke jatkui Helvetinjärven kansallispuistossa

IMG_8193
25.8.2018 Suomen luonnon päivänä LuontoLeena järjesti sieni- ja luontoretken Seitsemisen kansallispuistossa sekä koko perheen luontoretken Birgitan polulla Vähä-Riutassa.

LuontoLeena koulutti 23.5.2018 yrttien poimijakorttia Vantaalla Metropolia AMK:n opettajille. Hienosti meni oppilailla. Kaikki saivat poimijakortin ja viisi merkintää.

LuontoLeenan Green Care hanke Rikosseuraamuslaitoksen Tampereen yhdyskuntaseuraamustoimiston kanssa jatkui 16.5. issikkaretkellä Koivurinteen issikkatilalla Pälkäneellä. Ylöjärvellä olimme luontoretkellä 28.5. Samalla opiskelimme luonnon yrttejä. Löysimme mm. vuohenputkea, poimulehteä, nokkosta, voikukkaa, mesiangervoa, niittysuolaheinää, käenkaalta, maahumalaa, peltokanankaalta, ahomansikkaa. Retkeläisille oli tarjolla mm. nokkospestoa ja kuusenkerkkäjuomaa.
rise-yrtti.jpg

LuontoLeena järjesti 19.5.2018 Seitsemisen kansallispuistossa YLE Tampereen tiimipäivälle nokipannukahvit. Kiitos YLE!

LuontoLeena ja Voimatassu järjestivät Green Care menetelmä -koulutukseen 24.5.2018. Kiitokset osallistuneille. Vastaava koulutus järjestetään 14.9.2018 Tampereella UKK-instituutissa. Tervetuloa mukaan!
green care koulutus, green care
Luontokoulutuspaiva jpg

käenkaali yrttikurssiLuontoLeena järjesti 25.5.2018 Juupajoen yläkoulun seiskaluokkalaisille yrttikurssin. Keräsimme  mm. voikukkaa, nokkosta, niittysuolaheinää, poimulehteä, maitohorsmaa, vuohenputkea. Näistä valmistimme nokkosipsejä sekä vihresmoothieta. Kiitokset Ulla ja Juupajoen 4H.

Vuoden 2017 TAPAHTUMIA ALLA

LuontoLeena järjesti keväällä 2017 yhdessä yhteistyökumppaneidensa Koivurinteen Issikoiden ja Luonnollisesti Päivinsäteen kanssa Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnalle työhyvinvointitapahtuman Seitsemisen kansallispuiston kupeessa. Ohjelmassa oli mm. luonto-opastusta, luontomuistipeli, aistirata, risupeli ongelmanratkaisuun, ohjeita kukkatippojen tekemiseen sekä monipuolinen lounas pääosassa luonnonantimet. Tarjolla oli mm. nokkospestoa, kuusenkerkkäjuomaa, itsetehtyä leipää ja siemennäkkäriä, puolukkaremmejä, tervasuklaata.  Ja lopuksi tietysti nokipannukahvit.
” Ihanan erilainen päivä, tuli hyvinvoiva olo…Kiitos LuontoLeena, meillä oli ihanan rentouttava tyhypäivä, tulisin ehdottomasti toistekin…voin suositella muillekin”

nokipannu

26.5.2017 LuontoLeena järjesti Juupajoen 4H-yhdistyksen toimesta Juupajoen yläkoululaisille yrttikurssin Juupajoella sijaitsevalla Henkireiän tilalla.

LuontoLeena järjesti 19.8.2017 Aulangolla luontoretken Leijonaemoille.

26.8.2017 Suomen luonnon päivänä LuontoLeena oli Forest Foodyn kerääjänä esittelemässä toimintaansa ja tuotteitansa Vesilahdella biodynaamisen Kurjen tilan markkinapäivillä.

Syyskuussa LuontoLeena järjesti yhdessä Koivurinteen Issikoiden kanssa Rikosseuraamuslaitoksen Tampereen yhdyskuntaseuraamustoimiston asiakkaille Green Care- lähtöisiä retkiä Pirkanmaalla.

6.9.2017 LuontoLeena oli mukana EL-LU goes pop up tapahtumassa. Tapahtumassa esiteltiin green care lähtöisiä menetelmiä. Green care menetelmillä tarkoitetaan luontoon liittyvää toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja elämänlaatua luonto-, eläin-, ja maatila-avusteisia menetelmiä hyödyntämällä.
Facebook EL-LU goes pop up
GC_popup_FB-Banneri_1200x675pix_kuvausteksti

IMG_6259